CU over de "Integriteitschending" van twee wethouders.

zaterdag 18 juni 2016

In de raadsvergadering van 15 juni in zalencentrum 't Noorden stond één onderwerp op de agenda. Het ging om de bespreking van het BING-rapport vanwege de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van twee wethouders. De opkomst op de publieke tribune was ongekend hoog - een bomvolle zaal. Dat geeft duidelijk aan hoe deze kwestie in Aalten leefde bij de burgers.
Na de opening van de vergadering door de burgemeester kreeg wethouder Luiten het woord. Met een emotionele rede, met het hart op de tong gaf hij aan zijn portefeuille neer te leggen.
Na een korte pauze begon de vergadering met de bekende vijf minutenronde, waarbij elke partij een bijdrage hield over deze kwestie. De bijdrage van CU-raadslid Johan Penning was helder en duidelijk met christelijke kijk op de zaken en mensen.
De uitgesproken tekst is hierna te lezen.

Bespreking vanwege de uitkomsten van een integriteitsonderzoek naar het functioneren van de wethouders Luiten en Kok.

Het onderzoeksrapport is opgesteld door het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Bijdrage van de ChristenUnie n.a.v. het BING-rapport van 31 mei 2016 door Johan Pennings.

"Voorzitter.

De kwestie waar het vanavond over gaat is integriteitschending van twee wethouder uit de gemeente Aalten.

Het BING-rapport geeft een feitenoverzicht vanaf okt/nov 2015 tot maart 2016.

Voor de ChristenUnie fractie is het mest bassin alleen maar aanleiding van wat er allemaal is gebeurd. Het feit aan zich gaat over het integer handelen en het integer zijn van bestuurders van onze gemeente.

Daarom moet het rapport dan ook in twee delen worden bekeken en dan ligt daar de kniplijn tussen wat er voor 11 januari is gebeurd en wat er op 11 januari en daarna is gebeurd.

Vóór 11 januari had de wethouder vergunning en handhaving bij iedere twijfel zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en dit niet moeten afwentelen op anderen.

De maatschap Luiten had bij twijfel alle vergunningen moeten aanvragen en als er dan volstaan had kunnen worden met een melding dan was dat van zelf boven tafel gekomen. Nu dit is niet gebeurd hebben wij de gevolgen van dit handelen allemaal gezien met alle gevolgen van dien.

Nu de wethouder zijn verantwoordelijkheid heeft genomen zal mogelijk legalisering aan de orde zijn van het mest bassin maar laat het voor bestuurders vooral tot lering zijn dat bestuurders een grote verantwoordelijkheid dragen over hoe om te gaan met regels en afspraken voor zowel het eigen belang als het algemene belang.

Wat zich af heeft gespeeld op 11 januari en daarna, daarover geeft het feiten overzicht voldoende duidelijkheid.

Dat hierdoor ook een andere wethouder betrokken is geraakt is zeer triest in de ogen van de ChristenUnie. Wij praten het handelen van de wethouder voor ruimtelijke ordening dan ook zeker niet goed.

Toch zit er wel degelijk verschil in wat er is gebeurd en wat er is gedaan.

Wat ons betreft zullen de protocollen bij de ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) zeker moeten worden bezien en zal men ook daar moeten handelen volgens de daar gemaakte afspraken en mochten die nog verbetering behoeven dan zal dat zeker moeten worden door gevoerd. Ook zal men extra alert moeten zijn als er bestuurders in het geding zijn.

Nadat de wethouder voor ruimtelijke ordening was ingelicht heeft hij gehandeld van uit de gedachte om te komen tot oplossingen (dat was in onze beleving zijn intentie).

Dat dit niet is gelukt, is ook duidelijk geworden. Ook moet opgemerkt worden dat hij zich zelf niet heeft willen verrijken en ook anderen niet en  hij wilde geen schade berokken aan wie dan ook.

Was zijn handelen daardoor dan integer? NEE. Maar het doel op zich was wel integer om als persoon te komen tot oplossingen voor problemen die door anderen waren veroorzaakt.

Als ChristenUnie fractie moeten wij dan ook komen tot een advies aan de raad en als raad zullen wij een besluit moeten nemen hier over.

Als ChristenUnie fractie hebben wij de Bijbel als grondslag voor ons handelen van uit die optiek willen wij hier van avond ook naar kijken.

In Johannes 8 vers 1-11 komt hier een zeer indringend gedeelte over naar voren hoe te handelen met mensen die fouten hebben begaan. Het gedeelte beschrijft een volksgericht, zonden worden aangewezen, oordelen worden er geveld maar ook vergeving wordt er gegeven met de opmerking: doe niet weer dezelfde zonde.

Van uit die optiek willen wij de wethouder voor ruimtelijke ordening dan ook tegemoet treden. Als wij van hem vanavond mogen vernemen dat hij voornemens is om voor zover het in zijn vermogen ligt niet weer opnieuw vertrouwelijke informatie door te geven aan hen die dit niet behoren te weten of niet in handen behoren te krijgen. En steeds zal streven om integer te handelen dan mag hij op positieve steun van de ChristenUnie fractie rekenen.

Wij hopen dan ook dat de wethouder ons ruiterlijk kan tegemoet treden in zijn beantwoording een daarmee schade voor hem zelf maar ook voor de gemeente en de gemeentelijke organisatie wil voorkomen en weg wil nemen.

Tot zover voorzitter in de eerste termijn."

Voor vragen of anderszins kunt u contact opnemen met de raadsleden Johan Pennings en/of Hanny Noorman.  (fractie@aalten.christenunie.nl)

Labels
Fractie
Gemeenteraad
Raadslid

« Terug

Reacties op 'CU over de "Integriteitschending" van twee wethouders.'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.