CU over het feitenrelaas rond "Malle Babbel"

woensdag 06 juli 2016

Als tweede onderwerp bij de "Bespreekpunten" stond In de raadsvergadering van 5 juli het onderwerp "Raadsmededeling 62/2016 Factsheet Malle Babbel e.d." op de agenda.
Elke partij mag in 3 minuten, of wat meer, helder en duidelijk aangeven wat de mening van de partij is. Dit keer werd dat gedaan door Johan Pennings.
Na dit betoog is er in tweede termijn nog volop gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan. In de volgende "Raadsbeschouwing" leest u daarover meer.

Bijdrage Johan Pennings in "3 minutenronde":

Voorzitter.

De kwestie rond "Malle Babbel" heeft heel wat tongen in beweging gebracht en daardoor ook heel wat geluid geproduceerd. Er is dan ook in de loop der jaren een flink dossier ontstaan met wat er allemaal is gecorrespondeerd.

Wij als ChristenUniefractie gaan dit vanavond niet allemaal herhalen of opsommen. Wel willen wij evalueren waar het allemaal mee begon, wat er zeker in de toekomst beter moet en ook benoemen wat er zeker beter had gekund in de afgelopen jaren.

Als raadslid wil ik allereerst naar ons zelf kijken als raad en dan kom ik bij  het vaststellen van het bestemmingsplan Aalten-dorp. In dit bestemmingsplan hebben wij op enig moment, eigenlijk zonder slag of stoot en ook zonder enige opmerking van wie dan ook, de openbare ruimte in de omgeving van de toenmalige "De Timp" bestemd als evenementengebied. Dit was op dat moment ook zeer voor de hand liggend  omdat de Aalten Dagen in die tijd ook tot zover uitliepen. Dit besluit heeft er wel mede toe bij gedragen dat er later veel meer mogelijk was dan alleen maar een kroeg in het pand. Er waren meer mogelijkheden voor buiten activiteiten. Hier is dan ook veelvuldig gebruik gemaakt met allen gevolgen van dien.

Als ChristenUnie fractie stellen wij dan ook voor om zo snel mogelijk te onderzoeken of het niet verstandig is om direct te komen met een bestemmingsplanwijziging of met een voorbereidingsbesluit om de Kerkstraat voor een groot deel of in zijn geheel uit het evenementen gebied te halen en wel met de volgende argumenten.

  1. De horecagelegenheid staat nu leeg.
  2. De "Aalten Dagen" hebben aan deze zijde een aanmerkelijk kleiner gebied in gebruik.
  3. Het komt tegemoet aan de wens van menigeen die overlast heeft ervaren.
  4. De Kerkstraat is ook geen kernwinkelgebied meer dus dat past ook goed in het beleid.
  5. Dit kan mogelijk veel toekomstige overlast voorkomen.

Wat al de andere aantijgingen betreft zal er in de toekomst allereerst goed moeten worden gecommuniceerd met een mogelijke nieuwe exploitant van dit pand op "De Timp".

Ook zal er duidelijk moeten worden gehandhaafd als er zich problemen voordoen. Tevens zal er als er een nieuwe gebruiksvergunning wordt verleend duidelijk door de gemeente moeten worden gecommuniceerd wat de regels zijn zoals vastgelegd in de APV m.b.t. de geluidsverordeningen en de evenementenverordening.

Wat de burgemeester betreft adviseren wij hem als ChristenUnie-fractie om eerst goed na te denken voordat hij een uitspraak doet in gevoelige kwesties. Soms kunnen grote woorden of ondoordachte woorden je lang achtervolgen. Dat is in deze kwestie gebeurd maar ook in de kwestie rond het ISWI.  Natuurlijk onbedoeld, maar het onheil is soms zo geschied.

Als fractie van de ChristenUnie moeten wij concluderen dat wij in dit dossier alleen maar verliezers hebben overgehouden, veel aantijging tegen elkaar zijn er gedaan en het heeft geleid tot hoog oplopende spanningen. Wij hopen dat met het sluiten van dit dossier, dit tot lering mag zijn en dat dit dossier nooit een vervolg krijgt op deze plaats maar ook niet door het verplaatsen van de onderneming naar een andere plaats. We moeten voorkomen dat wij daar weer in een soortgelijke situatie terecht komen van ervaring door (geluids-)overlast . Laat dat ook voor de ondernemer een goede les zijn geweest.

Tot zover onze bijdrage in de eerste termijn.

Dank U.

Labels
College
Debat
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'CU over het feitenrelaas rond "Malle Babbel"'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.