Raadsbeschouwing van November 2016

donderdag 24 november 2016

In deze raadsvergadering wordt de begroting voor volgend jaar 2017 behandeld. De burgemeester opent de vergadering waar 18 raadsleden aanwezig zijn.
De fracties hebben al eerder schriftelijk hun commentaar gegeven op de programmabegroting en het voor gestelde beleid in hun Algemene Beschouwingen. (De Algemene beschouwingen van de ChristenUnie vindt u ook op onze website.)
De begroting is sluitend en over meerdere jaren zien de financiƫn er goed uit. Er zijn, zoals het er naar uit ziet, geen extra bezuinigingen nodig.
Dit alles maakt dat het debat in een goede en constructieve sfeer verloopt.

In deze raadsvergadering wordt de begroting voor volgend jaar 2017 behandeld. De burgemeester opent de vergadering waar 18 raadsleden aanwezig zijn.

De fracties hebben al eerder schriftelijk hun commentaar gegeven op de programmabegroting en het voor gestelde beleid in hun Algemene Beschouwingen. (De Algemene beschouwingen van de ChristenUnie vindt u ook op onze website.)

De begroting is sluitend en over meerdere jaren zien de financiën er goed uit. Er zijn, zoals het er naar uit ziet, geen extra bezuinigingen nodig.

Dit alles maakt dat het debat in een goede en constructieve sfeer verloopt.

 

Johan Pennings noemt in zijn bijdrage dat de fractie van de ChristenUnie een vraag heeft gesteld over de kostendekkendheid van de begraafplaats.

Het college heeft hierop geantwoord dat dit in het 4de kwartaal van 2017 ter besluitvorming aan de raad komt voor te liggen. De fractie van de ChristenUnie kan hiermee akkoord gaan en hoopt hier volgend jaar in de raad over te kunnen spreken.

 

De beantwoording van de vragen over de Omgevingswet van zowel HMV als de VVD geeft de fractie van de ChristenUnie aan de ene kant een stukje vertrouwen maar zij wil bij hetzelfde plan van aanpak graag zien dat het college hier een tijdspad aankoppelt.

 

Blijverslening

De fractie van de ChristenUnie staat positief ten opzichte van plannen voor een “blijverslening”. Deze plannen komen in maart 2017 in de Raad, waar dan de besluiten worden genomen. Het is goed dat wij hier politiek over gaan spreken. De fractie van de ChristenUnie hoopt dat er een goed voorstel komt dat wij dan kunnen ondersteunen. De doelgroep ouderen kunnen we dan helpen om in hun huis te blijven wonen. Ook kunnen de mogelijkheden voor passende zorg hiermee worden uitgebreid.

 

Sportpark Zuid

Grote ontwikkelingen staan te gebeuren op Sportpark Zuid. Hierover zijn al verschillende presentaties geweest.

Het college geeft in de beantwoording aan dat er binnenkort een projectvoorstel te verwachten is. De fractie van de ChristenUnie ziet dit met belangstelling tegemoet.

Johan Pennings vraagt wel aandacht voor afstemming met de demografische ontwikkeling. De plannen dienen voldoende realiteitsgehalte hebben. Wij kunnen wel prachtige plannen realiseren maar deze moeten ook realistisch zijn voor de toekomst.

 

Bermen buitengebied

De fractie van de ChristenUnie roept op om ook naar mogelijkheden voor de verschraling van de bermen in de buitengebieden te kijken. Volgens Johan Pennings past dit prima in de plannen voor het wegenonderhoud. In het verleden is dit gedaan en het is de laatste jaren wat ingezakt. Er zijn tegenwoordig technieken waar dit best eenvoudig mee kan.

De fractie van de ChristenUnie is positief over de voortgang van de sanering van de asbestdaken en de duurzame ontwikkeling van energie.

Amendementen en moties

In de raad wordt vervolgens een aantal amendementen en moties behandeld:

-       Amendement van HMV om een reserve in te stellen in verband met het stoplichtmodel woningbouwplanning. Dit amendement wordt verworpen.

-       Amendement van VVD, PvdA en HMV om de toeristenbelasting af te schaffen. Dit zou gunstig moeten zijn voor het toerisme.

Dit amendement wordt verworpen.

-       Amendement van PP om de asbestverwijdering te stimuleren. Het college stemt met de strekking van dit amendement in en zal deze ten uitvoer brengen. Het amendement komt daarmee te vervallen.

-       Amendement van HMV en PP betreffende de bluswatervoorziening.

Dit amendement wordt verworpen.

-       Amendement PP, ChristenUnie en HMV om voor agrariërs, kleine zelfstandigen en ZZP-ers die het sociaaleconomisch moeilijk hebben een ondersteuningsprogramma op te zetten samen met organisaties die daarvoor geëquipeerd zijn.

Het college stemt met de strekking van dit amendement in en zal deze ten uitvoer brengen.

Het amendement komt daarmee te vervallen.

-       PP motie naar de mogelijkheden voor natuur inclusieve landbouw.

Deze motie wordt verworpen.

-       PP motie Jaarlijks verslag Achterhoek Energieneutraal. Het college stemt in met de strekking van deze motie en zal deze ten uitvoer brengen.

De motie komt te vervallen.

-       PvdA motie over extra gelden kinderarmoedebestrijding en armoedebestrijding oudere bijstandsgerechtigden. Deze motie komt te vroeg. In januari wordt meer duidelijk over de bestedingen van het extra geld vanuit het Rijk.

De motie wordt ingetrokken.

 

De begroting wordt uiteindelijk aangenomen met 16 stemmen voor en 2 tegen (HMV).

De aantekeningen van de RTG Financiën worden goedgekeurd en de burgemeester sluit de vergadering om 22.45 uur.

 

Namens de fractie,

Hanny Noorman

PDF-versie

Labels
Bijdragen
Fractie
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing van November 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.