Raadsbeschouwing december 2016

woensdag 04 januari 2017

Deze raadsvergadering was de laatste sessie in 2016 en tevens de laatste vergadering onder voorzitterschap van burgemeester Bert Berghoef.
Dit keer geen overladen agenda, maar toch weer interessant genoeg om een goed bezette tribune te krijgen. Diverse bekenden, al of niet als lobbyist, zaten op te tribune om de discussies te beluisteren over het glasvezelnetwerk in het buitengebied of de woningbouw. Op agenda stonden verder het bekende vragenuurtje met o.a. de aanrijtijden van ambulances en de agendapunten financiƫn voor de eerste helft van 2017 en de sociale werkvoorziening.

Op 20 december 2016 was zowel de laatste vergadering van het jaar alsook de laatste reguliere raadsvergadering onder voorzitterschap van Bert Berghoef. Burgemeester Berghoef neemt namelijk op 17 januari 2017 afscheid als burgemeester van de gemeente Aalten. Hij was sinds de herindeling in 2005 burgemeester van deze gemeente.
Inmiddels in bekend geworden dat de heer Arnold Gerritsen (D66) als waarnemend burgemeester zal optreden, totdat een nieuwe burgemeester is geïnstalleerd. De heer Gerritsen was tot februari 2016 burgemeester van Zutphen; daarvoor was hij wethouder van Apeldoorn.

Vragenuur
Na de opening en het vaststellen van de agenda kwamen diverse vragen aan bod. Ook door de ChristenUnie werd gebruik gemaakt van het zo-genaamde vragenuur.
Aanrijtijden van ambulances:
Door RTL nieuws zijn in oktober van dit jaar cij-fers gepubliceerd over de aanrijtijden van ambu-lances in de afgelopen twee jaar. De norm voor spoedritten van ambulances is gesteld op maxi-maal 15 minuten, maar dit wordt in veel gevallen niet gehaald. Met name in Dinxperlo is dit een groot probleem. Uit de cijfers die het Witte Kruis (de organisatie die de ambulancezorg in de regio Noord- en Oost-Gelderland verzorgt) heeft aangeleverd blijkt dat de situatie in 2016 nog verder is verslechterd. De keren dat de ambulance bij spoedritten de aanrijtijd van 15 minuten overschreed is namelijk nog altijd veel te hoog. Zo is gebleken dat in 40% van de ambulanceritten (2016) de norm in Dinxperlo niet is gehaald.
Johan Pennings vroeg hiervoor aandacht en ver-zocht de burgemeester om per kwartaal op de hoogte gehouden te worden van deze ontwikke-ling, temeer omdat inmiddels Duits ambulance-personeel is opgeleid om over de grens spoedeisende zorg te verlenen; iets dat het pro-bleem minder groot moet maken.
De burgemeester gaf aan het een uitstekend voornemen te vinden om hiervoor aandacht te vragen en dit te blijven doen. Dat is geheel in lijn met de denk- en handelwijze van het college.

Glasvezelnetwerk buitengebied:
Verder zijn door de VVD vragen gesteld over de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitenge-bied. Onlangs is gebleken dat de aanleg hiervan is vertraagd, maar ook dat bewoners in het buitengebied wellicht meer moeten gaan betalen om een aansluiting te krijgen. Op het moment van de raadsvergadering kon de wethouder hier niet meer over vertellen. Wel gaf wethouder Nijland aan binnenkort in overleg te treden met deze partij. Wanneer hierover meer bekend is dan komt hij hierop terug. De datum van dit overleg staat voorlopig gepland op 25 jan. aanstaande.

Woningbouwplanning:
Tot slot werd door het CDA het verzoek gedaan om het zogenaamde stoplichtenmodel over de woningbouwplanning opnieuw te agenderen voor deze vergadering. Dit was enigszins een vreemde zet, omdat in een eerdere raadsvergadering hierover uitgebreid is gedebatteerd en door het college een nieuw voorstel is toegezegd en in voorbereiding is. Uiteindelijk is hierover gestemd en was de uitslag 9-11. Hierdoor is het voorstel verworpen, en kon de vergadering doorgaan met de Na-jaarsnota.

Financiën
In de najaarsnota informeert het college de ge-meenteraad over de financiën in de eerste maanden van het jaar. Omdat het resultaat op zich gunstig is te noemen (overschot van ca. 340.000 euro), waren de fracties relatief mild. Alle vertegenwoordigers dankten het college en de ambtenaren voor het vele werk en waren overwegend positief gestemd. Wel zijn een paar rode draden te noemen, die mede door de ChristenUnie zijn benoemd.
Zo is het volgens Pennings goed om wel over te gaan tot afwaardering van de gronden Werklandschap-West (agrarische waarde) en riep het college op om tot snelle ontwikkeling te komen van overige gronden. Verder riep hij op om de AGEM en het energieloket te laten werken om duurzaamheid en asbestsanering zoveel mogelijk aan elkaar te koppelen (werk met werk). Het gaat concreet om asbestsanering in zowel kernen als daarbuiten. In de begroting is hier structureel €27.000 in begroting voor opgenomen.
De ChristenUnie deelt hiermee het standpunt van het college om hierin te investeren. Tot slot stond Pennings kort stil bij het te verwachten begrotingsoverzicht en het doorschuiven van projecten naar 2017, iets dat het overschot in de Najaarsnota verklaart.
Na een kort debat concludeerde wethouder Kok dat er een brede steun is voor de nota. De nota werd vervolgens met algemene stemmen aangenomen.
Vervolgens kwamen de belastingverordeningen aan bod. Om de gemeentelijke belastingheffing 2017 op een goede manier te kunnen uitvoeren moeten de belastingverordeningen worden gewijzigd. De aanpassingen betreffen in hoofdzaak tariefswijzigingen en is een jaarlijks terugkomende exercitie.
De meeste partijen maakten geen gebruik om een bijdrage te leveren (overslag), waaronder de ChristenUnie.

Sociale domein
Daarna werd het voorstel voor de toetreding tot Laborijn behandeld. Voor de uitvoering van de taken op het terrein van de Wet sociale werkvoorziening en/of Participatiewet wordt door de colleges van Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek nu al gewerkt in een gemeenschappelijke uitvoeringsorganisatie Laborijn.
In vervolg op het raadsbesluit van 14 juni jl. stelt het college van de gemeente Aalten voor ook toe te treden. Namens de ChristenUnie voerde Hanny Noorman het woord. Volgens haar is dit voorstel een logisch gevolg op een eerder raadsbesluit. “We zien de samenwerking binnen Laborijn met vertrouwen tegemoet”, aldus Noorman. Aansluitend kwam het voorstel tot instemmen met de verordeningen Participatiewet kort aan de orde.
Vanwege de toetreding van de gemeente Aalten tot de gemeenschappelijke regeling Laborijn die-nen verschillende verordeningen in het kader van de Participatiewet opnieuw te worden vastge-steld. Beide voorstellen zijn met algemene stem-men aangenomen.

Tot slot zijn drie hamerstukken vastgesteld. De volgende raadsvergadering is op D.V. 17 januari 2017, waarin de voorzitter Bert Berghoef afscheid neemt als burgemeester van de gemeente Aalten. De fractie van de ChristenUnie wenst iedereen een goed (politiek) nieuw jaar toe.

Namens de fractie,

Tobias Holtman  

Download pdf hier

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing december 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.