3 Minutenronde bij afscheid burgemeester Bert Berhoef

zondag 05 februari 2017

De raadsvergadering van 17 januari 2017 was geheel in het teken van het afscheid van Burgemeester Bert Berghoef. Een bijzondere bijeenkomst met veel genodigden, bekende kenmerken en bekende trekjes van de traditionele vergaderingen. Zo was er de drie minuten-ronde waarin elke partij "lovende" woorden mocht uitspreken bij dit afscheid. Hieronder staat de tekst zoals die door Johan Pennings, fractieleider van de ChristenUnie, heeft uitgesproken.

Voorzitter,

Vanavond zijn wij hier bij elkaar voor een bijzondere raadsvergadering.

Op de agenda staat de de-installatie van onze burgemeester de heer Berghoef.

Tijdens uw ambtsperiode maakte de ChristenUnie steeds deel uit van de raad. Zelf mocht ik als fractievoorzitter vele jaren met U samenwerken.

 

In al die jaren is er bij ons 1 woordje blijven hangen dat u heel regelmatig hebt gebruikt.

Dat is het woordje “kort”.

Als er weer eens een lang betoog kwam, kon u het niet nalaten dit woordje te gebruiken. Vaak terecht, maar soms ook volkomen onterecht.

Soms leek het u dan al ontschoten voor u er erg in had.

Dan kon het ook zomaar gebeuren dat niemand van de raadsleden er nog naar luisterde.

 

Vanavond wil ik kort stil staan bij de periode die u hier burgemeester bent geweest.

Ruim 11 jaar. Dit is niet heel kort maar ook weer niet superlang.

Het was een periode waarin u veel werk verzet hebt en waarin u de burgers van Aalten goed hebt leren kennen.

Veel burgers zullen u herinneren als een burgemeester die dicht bij hen stond, een echte burgervader.

Het mag duidelijk zijn dat u het niet iedereen naar de zin kon maken.

Dat zal ook nooit lukken in een verdeelde samenleving die ook de samenleving van Aalten is.

Er waren burgers die u veel te soft vonden.

Zij zagen liever dat u daadkrachtig, met de wet in de hand, direct overging tot handhaving.

Wij hebben u gezien als iemand die graag eerst de dialoog aanging om te kijken of er oplossingen te vinden waren voor problemen.

Dat dit achteraf voor u zelf niet altijd gemakkelijk was wordt vaak snel vergeten. En dat dit heel vaak wel tot de nodige oplossingen leidde even zeer.

 

Kort wil ik enkele momenten noemen uit uw ambtsperiode die de nodige impact hebben gehad op U maar ook op de diverse colleges en het ambtelijke apparaat.

Een zware wissel is er wel getrokken door  de zaak Joanne Noordink. 

In gedachten zie ik u nog lopen, samen met uw vrouw Dina, in de stoet naar de begraafplaats.

Het valt uit geen enkel boek te leren hoe in zo’n situatie te handelen maar u mocht er wel zijn.

Ook de diverse wethouders wisselingen hebben het nodige van u gevraagd.

Dan was er nog een heuse overval in ons dorp met aan sluitend een korte gijzeling en werden wij ook nog door de FNV bezocht met de nodige vakbondsacties.

Zomaar een aantal feiten die in enkele zinnen zijn geschreven maar waar veel energie in is gaan zitten van u, als burgervader van onze gemeente.

En dan heb ik in deze korte opsomming nog niet eens genoemd de normale taken die u als burgemeester van de gemeente Aalten hebt gehad en gewoon hebt uitgevoerd.

Om te voorkomen dat het een lang verhaal  wordt, houden wij het kort bij deze enkele feiten; er zouden er nog zoveel meer te noemen zijn.

Vanavond komt er aan uw ambtsperiode als burgemeester van Aalten een einde.

Wij als ChristenUnie fractie hopen dat u geen korte maar nog een lange periode mag ontvangen in goede gezondheid, samen met Dina, kinderen en kleinkinderen en allen die u lief en dierbaar zijn.

U zult zich ongetwijfeld blijven inzetten voor de samenleving. Dat kan in de gemeente Aalten zijn maar ook elders (want wij begrijpen heel goed dat u niet uw opvolger voor de voeten wilt lopen) Daarom is het ook zo mooi dat er op zoveel terreinen in de samenleving gewerkt kan worden met de talenten die ieder van ons heeft gekregen.

 

Wij wensen jullie van harte Gods zegen toe in de nieuwe toekomst die vanavond voor jullie begint met morgen ongetwijfeld een gevoel van een lege agenda.

Maar die zal zeker spoedig weer gevuld zal zijn met de nodige activiteiten

Wij als fractie en ik als persoon hopen jullie nog regelmatig te mogen begroeten op plaatsen waar wij elkaar zouden kunnen tegen komen.

 

Namens de fractie van de ChristenUnie,

 

Johan Pennings

Labels
Burgemeester
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op '3 Minutenronde bij afscheid burgemeester Bert Berhoef'

keuben, AF (Francien) [1088959]
Geplaatst op: 28-02-2017 11:51
Dag dhr Pennings,

Bij deze wil ik gebruik maken van de mogelijkheid om nuances aan te brengen over uw kijk en inbreng mbt 11 jaren lang functioneren Bert Berghoef als burgervader voor een deel van deze gemeente.

Bert Berghoef heeft grote verdeeldheid geschept mbt Dinxperlo/Aalten

in de bestuurlijke periode van Bert Berghoef betreuren wij het verlies van een zeer,zeer integer,rechtvaardig ambtenaar dhr BM u allen bekend. (feit)

Bert Berghoef heeft zijn macht misbruik om een valse verklaring af te leggen (feit)Bert Berghoef is verantwoordelijk dat zijn organisatie zich actief ging mengen met bv Rechtelijke macht daar waar zijn organisatie geen partij in was.(feit) en Bert Berghoef oefende druk op politie en justitie (het was onmogelijk om aangifte te doen van strafbare feiten) (feit zo soft was hij dus niet )

U schrijft: En dan heb ik in deze korte opsomming nog niet eens genoemd de normale taken die u als burgemeester van de gemeente Aalten hebt gehad en gewoon hebt uitgevoerd.u bedoelt zeker dat BERT BERGHOEF blind tekende op voorstellen en daarbij de voorkeuren ambtenaren afd ruimte (feit)

U schrijft; Wij hebben u gezien als iemand die graag eerst de dialoog aanging om te kijken of er oplossingen te vinden waren voor problemen.

Een lachertje naar 9 jaren strijd om bouwrechten F2100 waarbij de gemeente / Bert Berghoef deze heeft afgegeven aan vrinden van zijn partij "het CDA" heb ik persoonlijk ervaren dat deze Bert Berghoef vele malen meer schade heeft aangericht dan wie dan ook in mijn/ons leven.

Bert Berghoef was FOUT in vele opzichten en de raad gaf hem Carte Blanche

De zogenoemde christelijke normen en waarden hebben mij en mijn gezin onherstelbaar beschadigd,zo ook bij dhr BM misschien ziet u In gedachten Bert Berghoef nog lopen, samen met vrouw Dina, in de stoet naar "zijn"begraafplaats.

Ach zomaar een paar feiten, wat staat er in de bijbel "oog om oog tand om tand "in die fase ben ik nu in beland.

Met vriendelijke groet,
Mevr Keuben eigenaresse van F2100

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.