Raadsbeschouwing Januari 2017

zondag 05 februari 2017

Deze vergadering werd gehouden in 't Noorden. De tribune was goed vol want er stond voor de gemeenschap in Lintelo een belangrijk onderwerp op de agenda. Krijgen we een flinke bijdrage in de verbouw van Het Dorpshuis. Nadat deze horde positief genomen was, liep de zaal aardig leeg. In het volgende onderwerp, de deel-renovatie bij de school Nieuw Hessen, ging in wezen ook weer om een besluit een financiële bijdrage.
Dit was trouwens de eerste vergadering onder leiding van een nieuwe voorzitter.

Nieuw begin

Dit zal de laatste raadsvergadering zijn die in ‘t Noorden wordt gehouden voor de heropening van het vernieuwde gemeentehuis. De raadsvergadering van februari zal in het vernieuwde gemeentehuis zijn.

Het is ook de eerste raadsvergadering met burgemeester Gerritsen als voorzitter. Hij is de plaatsvervangende burgemeester tot we een nieuwe burgemeester hebben.

Henk Meerdink opent de vergadering en reikt de voorzittershamer over aan burgemeester Gerritsen.

Wat bijzonder is: burgemeester Gerritsen gebruikt de voorzittershamer om de besluiten af te hameren. Dat zijn we al een tijd niet meer gewend.

De burgemeester belooft om in de komende agendacommissie hier over te spreken.

’t Dorpshuus Lintelo

Het eerste agendapunt is het voorstel om maximaal € 144.470 beschikbaar te stellen als bijdrage in de renovatie van de multifunctionele zaal van “’t Dorpshuus” in IJzerlo. De IJzerlose bevolking staat erom bekend dat ze zeer actief en betrokken zijn bij de activiteiten die in het Dorpshuus plaatsvinden.

Een meerderheid van de raad staat dan ook positief ten opzichte van het voorstel. De oppositie heeft er moeite mee dat de financiering gepland is vanuit de reserve Sociaal Domein. De fractie van de ChristenUnie bij monde van Hanny Noorman vraagt om een schorsing met de bedoeling de financiering uit de algemene reserve met de coalitiepartners te bespreken. In hun hart vinden de beide CU raadsleden dit ook rechtmatig en daarmee wordt het raadsvoorstel dus beter. In de schorsing is er overeenstemming om de dekking te laten plaatsvinden uit de algemene reserve. Dit maakt dat het voorstel uiteindelijk met algemene stemmen wordt aangenomen.

De groep burgers uit IJzerlo op de publieke tribune is natuurlijk blij en laat dat ook merken. De burgemeester wijst er vriendelijk op dat hoorbare uitingen van goedkeuring of afkeuring in principe niet zijn toegestaan maar dat hij het wel begrijpt.

 

Renovatie Nieuw Hessen

Het volgende agendapunt is het voorstel om een bedrag van € 89.540 beschikbaar te stellen voor het verbeteren van de gymzaal en bijbehorende kleedruimtes van Nieuw Hessen de school voor speciaal basisonderwijs.

Noorman voerde het woord namens de ChristenUnie. Ze was zelf wezen kijken bij Nieuw Hessen en had met eigen ogen en neus kennis genomen van de situatie. Nut en noodzaak waren daarmee voor de fractie van de ChristenUnie wel bewezen. Mooi en zeer te waarderen is dat er ook tegelijkertijd aanpassingen worden gedaan aan de school die gefinancierd worden uit de gelden van Accent, de scholengroep waartoe Nieuw Hessen behoort. Als alles klaar is kan de school er weer een tijd mee vooruit.

De fractie van HMV was niet geheel overtuigd van het feit dat de gemeente de renovatie van de gymzaal moet betalen. Toch werd het voorstel met algemene stemmen aangenomen, waarbij HMV een stemverklaring aflegde over hun twijfel op dit punt.

 

Hamerstukken

Verder waren het hamerstukken:

  • Voorstel tot aanwijzing van Baker Tilly berk als accountant voor de Gemeente Aalten.
  • Voorstel tot intrekken van de Verordening cliëntenparticipatie gemeentelijk WSW-beleid.

De notulen en verslagen werden goedgekeurd.

De burgemeester sluit de vergadering om 21.04 uur waar uit op te maken valt dat de voorzitter de vergadering strak heeft voorgezeten.

  

Namens de fractie,

Hanny Noorman

pdf versie: klik hier

Labels
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing Januari 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.