Raadsbeschouwing Juli 2017

donderdag 24 augustus 2017

De laatste raadsvergadering voor het zomerreces. Er zijn 2 raadsleden afwezig: Gerrit Michelbrink en Patrick Frenken.

De burgemeester opent de vergadering. Dan volgt de stilte waarbij iedereen staat.

Als voorstemmer wordt de heer Meerdink aangewezen. In de rij van de 3-minuten staat de ChristenUnie op de 6e plaats om het woord te mogen voeren.

In het vragenuur komen de vragen aan de orde die de fractie van GemeenteBelangen heeft gesteld over de conditietest bij de brandweer. Uit het antwoord blijkt dat medewerkers die de test niet halen deze over kunnen doen en dat ze ondertussen intensieve ondersteuning krijgen.

Momenteel is de bezetting niet in gevaar; er zijn genoeg vrijwilligers. Wel zie je dat de keuze voor brandweerman/vrouw niet meer “een keuze is voor het leven” en ook dat er minder aanmeldingen zijn dan 10 jaar geleden. Dit heeft te maken met het feit dat burgers veel meer taken hebben o.a. door de mantelzorg, dan vroeger.

De heer Meerdink(HMV) stelt nog een vraag over de opkomst en de bestrijding van de eikenprocessierups. Wethouder Nijland vertelt hierover dat deze intensief bestreden wordt in de

bebouwde kom en op de toeristische plekken in het buitengebied. De eikenprocessierups is nog nooit zo uitgebreid aanwezig geweest als dit jaar. De gemeente is erg druk met de bestrijding ervan. Dit zal daarom ook hogere kosten met zich meebrengen. Voor informatie over het gezondheidsrisico verwijst de wethouder naar de site van de GGD.

 

Het eerste agendapunt is het voorstel tot vaststellen van de jaarstukken 2016.

De jaarstukken zien er goed uit. Er is een goedkeurende verklaring aanwezig van de accountant. Zowel voor getrouwheid als voor de rechtmatigheid. Dat is positief en erg belangrijk. Het tekort van 416.529 euro is verklaarbaar, onder andere door afboeken van de bouwgronden en bijramen voor pensioenvoorzieningen van oud wethouders en kan onttrokken worden uit de Algemene Reserve.

Johan Pennings vraagt in zijn bijdrage aandacht voor de hoogte van de Algemene Reserves. Die zouden nu voldoende zijn maar voor de toekomst moet er wel naar gekeken worden.

Een rol speelt hierbij dat de voorschriften zijn dat je verliezen die je ziet aankomen al meteen in een voorziening moet zetten terwijl je winsten/meevallers pas mag boeken als ze gerealiseerd zijn.

Voor de toekomstige jaren zien de financiën er goed uit.

De grootste invloed komt van de gelden die we krijgen van de landelijke overheid, Den Haag zeg maar.

Er is een motie ingediend om te onderzoeken of er een Solarpark gemaakt kan worden aan de westrand. Deze haalt het niet.

De jaarstukken worden vastgesteld met 17 stemmen voor en 2 tegen(HMV).

 

Het volgende agendapunt is het voorstel tot vaststelling van de Voorjaarsnota.

 

De reactie hierop zijn overwegend positief. Johan Pennings noemt in zijn bijdrage het belang van het onderzoek naar het generatiepact met individuele belangstellingspeiling. Hert effect hiervan kan zijn dat het personeelsbestand verjongd wordt. De categorie onder de 40 jaar is ondervertegenwoordigd. Door het aantrekken van jongere medewerkers bestrijdt je de jeugdwerkloosheid en haal je jongere werkers binnen met hun eigen kwaliteiten.

 

Verder vraagt hij toelichting over de Brede Impuls Combinatiefunctie. Het is de bedoeling dat deze functie 1,5 FTE zal worden. De betreffende functionarissen hebben als taak te bevorderen dat er voldoende sport- beweeg- en cultuurmogelijkheden zijn in Aalten.

 

Johan Pennings vraagt ook aandacht voor de opkomst van de essentakkenziekte. Veel bomen in het buiten gebied en ook bomen in de bebouwde kom zijn er door aangetast. Er bestaat nog geen bestrijdingsmiddel tegen deze ziekte. Takken van de boom gaan dood, vallen af en de hele boom sterft dan.

Wethouder Nijland erkent de ernst van deze ziekte die in de komende jaren veel schade zal veroorzaken. De gemeente heeft er aandacht voor.

 

Er zijn bij dit agendapunt 2 moties ingediend. De een is van HMV, GemeenteBelangen en het CDA. Het gaat hier over een onderzoek naar een alternatieve verbinding tussen de Terborgseweg en de N317 in Dinxperlo. Deze motie wordt aangehouden.

De tweede motie is ingediend door PP, CDA, VVD, PvdA en ChristenUnie. Deze gaat over voortzetting van het project Brede Stoep. Hier gaat het over de toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking. Belangrijk dat dit project voort voorgezet en dat de doelgroep bij de inventarisatie en uitvoering worden betrokken.

Deze motie wordt aangenomen met algemene stemmen.

Ook het voorstel tot vaststelling van de Voorjaarsnota wordt met algemene stemmen aangenomen.

 

Dan is er nog het hamerstuk: het voorstel tot ongewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan Kern Dinxperlo 2012 Raadhuisstraat-Kwikkelstraat.

 

De beraadslagingen hebben wel de nodige tijd in beslag genomen. De burgemeester sluit de vergadering om 22.45 uur en wens iedereen en goede zomer toe.

 

Hanny Noorman

Labels
Fractie
Gemeentelijke activiteiten
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing Juli 2017'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.