Raadsbeschouwing Mei 2016

woensdag 15 juni 2016

Een zeer drukke bijeenkomst. De vergaderzaal in Elim zat al vroeg propvol met kinderen, ouders en andere supporters om op te komen voor de fam. Galstian. Er staat op de agenda een motie met betrekking tot deze familie. Het initiatief voor deze motie komt van de ChristenUnie. Hanny Noorman hield een goed en krachtig pleidooi.
Daarna kwamen er rupsen ter sprake in het vragenuurtje evenals wat problemen tussen de lokale omroepen en de vraag om een opendag op het AZC.
Verder stonden de eerste schermutselingen over de begroting 2017 op de agenda, evenals moties m.b.t. "Werkland-schap-West en de Beggelersdijk.

Raadsbeschouwing 24 mei 2016

De voorzitter is de burgemeester. Hij vraagt iedereen te gaan staan en de gebruikelijke stilte in acht te nemen.

Hij heet de aanwezigen hartelijk welkom vooral ook de leerlingen, ouders en leerkrachten van “de Klimop” in Lintelo. Ze zijn gekomen om hun steun te betuigen aan de motie over de familie Galstian.

Voordat de motie aan de orde is, worden eerst wat formaliteiten afgehandeld. Als eerste betreft dat de loting voor de volgorde van de sprekers: PvdA, ChristenUnie, PP, GemeenteBelangen, VVD, CDA en de voor-stemmer is de heer Mateman (CDA).

De voorzitter stelt voor om de motie over de familie Galstian als eerste agendapunt te behandelen. Dit omdat er zoveel kinderen zijn gekomen. Dan kunnen die ook weer op tijd naar huis.

 

Het vragenuurtje: rupsen, omroepen en AZC.

In het vragenuur zegt de heer Michelbrink dat hij een bericht heeft gehad over de toename van de processierupsen.

Welhouder Rijks vertelt dat er gecontroleerd is en dat de processierupsen zijn bestreden. Dit wordt niet meer preventief gedaan omdat er ook andere insecten worden gedood door het gif. Alleen als het nodig is wordt er bestreden. Dat is nu dus gebeurd.

De heer Van Geenen heeft een vraag over de problemen tussen Dinxper FM en Aladna FM. Wethouder Rijks zegt dat het nog niet is gelukt om de samenwerking weer op gang te brengen.

Binnenkort is een bezoek gepland aan de studio van Aladna FM. Dan kan de heer Van Genen verdere opheldering vragen.

Mevrouw Rensink vraagt wanneer er een open dag zal zijn op het AZC. De voorzitter vertelt dat er in juni een uitnodiging komt.

 

De motie fam. Galstian

Dan wordt de motie over de familie Galstian besproken. De burgemeester vraagt aan de kinderen wie weet waar het hier om gaat. Een van de kinderen weet te vertellen dat Marat en Martha in Nederland moeten blijven.

In de motie geeft de raad de burgemeester de opdracht om al het mogelijke te doen om de familie Galstian op humanitaire gronden in Nederland te houden.

De ChristenUnie heeft het initiatief genomen voor deze motie en Hanny Noorman licht de motie toe. Hieruit enkele fragmenten:

De fractie van de ChristenUnie heeft het initiatief genomen voor deze motie.

We kennen de familie Galstian en hun omstandigheden en hun betrokkenheid in de Aaltense gemeenschap.

Er zijn in Nederland natuurlijk veel mensen die op een verblijfsvergunning wachten.

De Bijbel spreekt over  “uw vreemdeling, die in uw stede woont”. Dat schept een band met deze mensen.

We zijn daarom dankbaar dat de motie raadsbreed wordt ondersteund.

Daarmee krijgt het college, in het bijzonder de burgemeester een eenduidige opdracht mee. Hierbij wensen wij hem vrijmoedigheid en wijsheid toe.

De motie wordt met algemene stemmen aangenomen. De heer Veldhuizen van de VVD geeft aan dat hij wel met de burgemeester naar Den Haag wil om de zaak aan te kaarten bij de staatssecretaris.

De burgemeester schorst hierna de vergadering zodat de kinderen, ouders en leerkrachten van de “Klimop” en anderen die voor deze motie zijn gekomen naar huis kunnen.

Begroting 2017

Dan gaat de vergadering verder met het voorstel tot vaststelling van de voorlopige kaders voor de begroting van 2017.

De meeste raadsleden zijn het eens met de voorlopige kaders. De heer Uland van de Progressieve Partij vindt dat er te weinig rekening is gehouden met de ideeën van de Progressieve Partij. Hij wil ook dat de hondenbelasting wordt afgeschaft.

De kaders van de begroting worden aangenomen met 16 stemmen vóór en 3 tegen (PP).

Motie Werklandschap-West

Dan wordt een motie van HMV en de PP behandeld. Deze gaat over de gronden van het Werklandschap Aalten-West.

Een heikel punt was dat een aantal agrariërs de gronden een tijdlang gratis hebben kunnen gebruiken. In de motie verzoeken de indieners het college om hier een einde aan te maken zodat deze agrariërs aan de Gemeente Aalten pacht gaan betalen.

Deze week heeft de raad van wethouder Kok al een email gekregen waarin hij schrijft hoe hij met deze zaak bezig is en op welke manier hij aan de ongewenste situatie een eind wil maken. De fracties van de ChristenUnie en GemeenteBelangen vinden de motie daarom overbodig.

De motie wordt met 14 stemmen vóór en 5 stemmen tegen aangenomen.

Motie Beggelerdijk

De laatste motie gaat over een onderzoek of de Beggelderdijk opgewaardeerd kan/moet worden. Hij wordt ingediend door GemeenteBelangen, CDA, ChristenUnie en HMV.

In de plannen van het College wordt genoemd dat er vóór 2030 onderzoek gedaan zal worden naar de situatie van de Beggelderdijk. De indieners zien graag dat er vaart gezet wordt achter het onderzoek. Dit in verband met de veiligheid en het drukke verkeer, ook van vrachtverkeer in deze smalle, bochtige straat.

De motie wordt met 16 stemmen vóór en 3 tegen (PP) aangenomen.

 

Het volgende agendapunt is het Voorstel tot vaststelling van de Verordening Duurzaamheidslening Gemeente Aalten 2016. Dit gaat over de mogelijkheid voor burgers om voordelig geld te lenen van de Gemeente Aalten en dit te gebruiken om hun huis energiezuiniger te maken of b.v. zonnepanelen te plaatsen. Het voorstel wordt met algemene stemmen aangenomen.

De hamerstukken

Dan zijn er nog 3 hamerstukken:

-      Voorstel tot Vaststelling Algemene Verordeningen Ondergrondse Infrastructuren 2016 Nadeelcompensatieregeling Kabels en Leidingen en Handboek ondergrondse infrastructuren.

-      Voorstel tot continueren huidige samenwerking Rekenkamercommissie en herbenoemen lid en plaatsvervangend lid van de Rekenkamercommissie.

-      Voorstel tot honoreren van het burgerinitiatief van de bewoners van de Burgemeester van Kluyvestraat Dixperlo.

 

De burgemeester sluit de vergadering.

 

Na de vergadering zegt de burgemeester dat dit de laatste raadsvergadering is van Joop Ormel, die vele jaren de Gemeente Aalten als bode heeft gediend. De heer Ormel krijgt een bos bloemen en een beeldje aangeboden en de burgemeester bedankt hem namens de raad voor de bewezen diensten. Joop Ormel krijgt nog een officieel afscheid waarbij ook zijn familie aanwezig zal zijn

 

Namens de fractie,

Hanny Noorman

Labels
Gemeentelijke activiteiten
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing Mei 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.