Raadsbeschouwing September en Oktober 2016

donderdag 03 november 2016

Dit keer extra leesvoer omdat er twee raadsbeschouwingen, die van september en oktober, in één keer gepubliceerd worden.

Alvorens een beschouwing te geven van de raadsvergadering van 18 oktober, wordt eerst kort teruggeblikt op de raadsvergadering van 20 september.

Gemeenteraadsvergadering van 20 september

De agenda van de septembervergadering bevatte vijf bespreekpunten. Als eerste werd het voorstel de achtervangborgstelling voor De Woonplaats besproken. Volgens Pennings kunnen we daar kort over zijn: de ChristenUnie gaat akkoord. Het risico voor de gemeente Aalten wordt hierdoor namelijk een stuk kleiner. Wel wil de ChristenUnie alertheid bij het college over kosten van De Woonplaats (zoals de stichtingskosten). De ChristenUnie wil daarom op de hoogte gehouden worden over de ontwikkelingen op dit gebied. Daarna kwam het voorstel voor het beschikbaar stellen van €50.000 voor de uitvoeringsagenda speelbeleid aan de orde. In 2014 is de nota Speelvoorzieningen en Ontmoeting door de raad vastgesteld. Deze nota ging uit van het geleidelijk uitvoeren van de uitvoeringsagenda. In de praktijk is er echter voor gekozen voor een actieve uitvoering van de uitvoeringsagenda. De ChristenUnie is hiervan een voorstander en kon dus instemmen met het voorstel. Bij de behandeling van de Raadsmededeling naar aanleiding van de nota Afvalstoffen is langer bij stil gestaan. De gemeenteraad had de behoefte om verder te spreken over enkele specifieke onderwerpen, zoals over het ophalen van het oud papier en de rol van Dorcas in dit geheel. De ChristenUnie ziet graag dat Dorcas een volledige inzamelaar wordt, maar die ook maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Het zou daarom mooi zijn als Dorcas een actieve(re) rol in dit proces krijgt. Een tweede aandachtspunt van de ChristenUnie is het ophalen van het groenafval in het buitengebied. In de raad is afgesproken dat het college een inventarisatie zou doen of hieraan behoefte is. Dit is helaas niet gebeurd. De wethouder gaf aan nog wel een bijeenkomst te willen organiseren voor bewoners in het buitengebied, zodat dit punt alsnog wordt opgepakt. Tevens riep Pennings op om duidelijk te zijn over de plannen van de gemeente omtrent het ophalen van het afval en voldoende hierover te communiceren. Tot slot de wijzigingen van de gemeenschappelijke regeling Hameland aan de orde. Na een lange discussie is het voorstel met algemene stemmen aangenomen, maar werd de motie van de Progressieve Partij en de PvdA met een meerderheid verworpen.

 

De vergadering van 18 oktober

Op dinsdag 18 oktober jl. heeft ook een gemeenteraadsvergadering plaatsgevonden. In deze Raadsbeschouwing wordt een beknopte hiervan terugblik gegeven. Na de opening en het vaststellen van de agenda werd dhr Rob Boerendonk (Progressieve Partij) geïnstalleerd als nieuw raadslid. Hij volgt Guido Uland op, die onlangs de raad heeft verlaten. Tevens werd voor deze partij Gerrit Stronks benoemd tot fractievertegenwoordiger.

 

Vragenuur

In het Vragenuur kwam als eerste een vraag van de ChristenUnie aan bod. De fractie van de ChristenUnie heeft namelijk vragen gesteld over de aanrijtijden van ambulances. Volgens een onderzoek van RTL, waarover onder andere Omroep Gelderland berichtte, zijn ambulances in de gemeente Aalten in 24% van de gevallen te laat gekomen. Enkele weken geleden is door het college B&W echter een Raadsmededeling over dit onderwerp opgesteld, die andere cijfers en percentages bevat. Volgens de burgemeester heeft RTL andere cijfers gebruikt: vanwege privacyregels ontbreken veel ambulanceritten. De burgemeester heeft toegezegd om bij de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (specifiek bij de Regionale Ambulance Voorziening) gevraagd om een totaaloverzicht hieromtrent. Wikkerink verzocht tevens om een analyse en duiding van deze cijfers, opdat antwoord gegeven kan worden op de vraag waarom de gemeente Aalten negatievere opkomsttijden heeft dan omliggende gemeenten. Ook de VVD vindt dit belangrijk en wil hier werk van maken.

De tweede vraag in het Vragenuur was afkomstig van de PvdA en was gericht aan wethouder Wiltink. Door het Rijk wordt 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het thema armoede. De PvdA wilde weten wat de gemeente Aalten hiermee wil gaan doen. Volgens Wiltink gaan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Rijk een convenant sluiten. Op basis daarvan wordt een handreiking gemaakt. Daarin wordt opgenomen hoe deze gelden worden verdeeld en hoeveel hiervan voor de gemeente Aalten is. Dit wil de wethouder eerst even afwachten.

 

Materieel en immaterieel erfgoed

Daarna werd de Erfgoednota 2017-2020 behandeld. Drie gemeenten (Aalten, Winterswijk en Oost Gelre) hebben samen een nieuwe nota Erfgoedbeleid opgesteld. De kern van dit beleid is: het culturele erfgoed is van groot belang voor het historisch besef en de gezamenlijke Achterhoekse identiteit. In de nota zijn de ambities, doelen en activiteiten van het beleid voor de komende vier jaar opgenomen. Namens de ChristenUnie voerde Pennings het woord. Volgens hem is veel jaren het erfgoed gespaard gebleven. Het is ook voor de toekomst van belang om het materiele en immateriële erfgoed te bewaren en uit te dragen, aldus Pennings. Samenwerking met andere gemeenten vindt de ChristenUnie goed. Dit is een kans voor de gemeente Aalten om lokale accenten bij het erfgoedbeleid te zetten en om van elkaar te leren. De fractie van de ChristenUnie dankt voor de toezegging van de wethouder voor een tussentijdse evaluatie, waarom de ChristenUnie  tijdens het Rondetafelgesprek heeft gevraagd. Ook de andere partijen zijn positief over het erfgoedbeleid. Zoals gebruikelijk werden door Bruil (HMV) enkele opmerkingen geplaatst, waarvan afgevraagd kan worden wat de meerwaarde ervan is. Zo deed de nota hem denken aan ‘ambtelijk geouwehoer’ en wil hij het volgende motto boven de nota plaatsen: “we verknallen het erfgoed - laten we eerst het huidige behouden”. Ik laat het aan een ieder om hierover een mening te vormen. Na een korte discussie is de erfgoednota met algemene stemmen aangenomen.

 

Regio Achterhoek en APV

Vervolgens is kort gesproken over het voorstel tot instemming met uittreding van de gemeente Montferland uit de Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek. Waar gaat het hier over? De gemeente Montferland heeft het verzoek ingediend om uit te treden uit de gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsregeling Regio Achterhoek. De gemeenteraad van Aalten wordt gevraagd in te stemmen met de uittreding, het is immers een regeling met meerdere gemeenten. Door enkele fracties zijn opmerkingen geplaatst; de ChristenUnie leverde bij dit onderdeel geen bijdrage. Dit voorstel is ook met algemene stemmen aangenomen. Als derde bespreekpunt stond het voorstel tot eerste verzamelwijziging van de APV gemeente Aalten 2015 op de agenda. APV staat voor Algemene Plaatselijke Verordening. Dit is een wetgevende regeling op gemeentelijk niveau. Vanwege ontwikkelingen in regelgeving, jurisprudentie en praktijkervaringen dient de APV op verschillende onderdelen te worden aangepast. Op zich is geen spannend onderwerp. Wel was er door de fractie van HMV een amendement ingediend. In dit amendement verzocht HMV om (a) de voorgestelde voorschriften met betrekking tot natuurgebieden en andere terreinen en (b) de bepalingen omtrent bestrijding van heling van goederen te schrappen. Bij de andere partijen, waaronder de ChristenUnie, werd een bepaalde ‘moeheid’ geproefd. Zo werden enkele woorden hieraan gewijd en maakten sommige partijen geen gebruik om een bijdrage te leveren (overslag gaan). Na een kort debat zijn de amendementen verworpen, maar werd het voorstel van om de APV te wijzigen met algemene stemmen aangenomen. Ten slotte zijn de hamerstukken vastgesteld, evenals de notulen van de vorige raadsvergadering en verslagen van de rondetafelgesprekken.

 

De volgende raadsvergadering staat gepland op 8 november a.s. en zal geheel in het teken staan van de begroting. Een ieder is van harte welkom!

 

Namens de fractie,

Tobias Holtman 

Lees als pdf: klik hier

Labels
College
Fractie
Gemeenteraad

« Terug

Reacties op 'Raadsbeschouwing September en Oktober 2016'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.